Väärarusaamad kaalu langetamisest

Heidame valgust levinud väärarvamustele kaalulangetuse kohta!

Õigesti toitumine on tänapäeval keerulisem kui kunagi varem.

Tühi kõht teeb saledaks

Ei ole tõsi. Kui end nälga jätad, sunnid keha oma energiavajadused miinimumini viima. Nii hakkab see ainevahetuse ja kehafunktsioonide käimas hoidmiseks kulutama vähem kaloreid. Samal ajal on tõenäolisem lihasmassi vähenemine ning ka see vähendab energiatarbimist. Nii võibki alata nõiaring, sest niipea kui hakkad taas tavapäraselt sööma, talletab organism võimalikult palju energiat, et järgmiseks „näljahädaks“ valmis olla. Kaotatud kilod on õige pea tagasi ja tavaliselt veel pisut pealekaubagi. Nii algab kardetud „yo-yo“ efekt.

Tasub teada!

Tervislik kaalukaotus ja vormi pikaajaline hoidmine on saavutatav vaid meetodiga, millest suudad probleemideta kinni pidada, ideaaljuhul kogu ülejäänud elu. Šokidieedid ja näljutamine ei ole selleks sobivad. Toitumisteadlased soovitavad igapäevases toiduvalikus järgida toidupüramiidi.

Iga päev kaalumine on motiveeriv

Ei ole tõsi. Inimesed, kes end iga päev kaaluvad, teevad tavaliselt läbi terve emotsioonide virvarri. Kui kaalunumber on väiksem, oled üliõnnelik, kuid kui paar grammi on juurde tulnud, on meeleolu nullis. Väikestel kaalukõikumistel võib olla mõjuvaid põhjuseid. Kehasse kogunenud vesi, eriti naistel enne päevi. Suurenenud lihasmass spordist ja liikumisest. Kuna lihas kaalub rohkem kui rasv, ei peegelda kaal su edusamme. Dieedi alguses langeb kaal tavaliselt kiiremini, hiljem mõnevõrra aeglasemalt. Mõneks ajaks võib kaal isegi seisma jääda, sest ainevahetus lülitub uuele režiimile. Sellisel juhul tuleb oma kalorihulka säilitada ja võimalik, et ka suurendada, samal ajal pisut rohkem trenni tehes. Nii jätkavad kilod ka edaspidi kadumist.

Tasub teada!

Need, kes lasevad end iga päev kaalunumbril mõjutada, hakkavad peagi oma masendust taas toidu abil leevendama. Sageli toimuvad kõige hullemad söömasööstud pärast pealtnäha ebaõnnestunud kaalumist. Nii et kaalu end vaid kord nädalas, eelistatavalt alati samal nädalapäeval ja kellaajal.

Rasvavabad tooted teevad kiiremini saledaks!

Ei ole alati tõsi. Kui see tähendab, et rasvasisaldust on vähendatud, näiteks vorsti või juustu puhul, võib see olla kasulik viis kaloreid vähendada. Kuid rasvavabad tooted on sageli täis magustajaid ning see võib isu suurendada. Selle tulemusel lubad endale suuremaid portsjoneid, sest toit on rasvavaba, ning viskad oma kaalulangetusele kaikaid kodaraisse.

Tasub teada!

Keskendu toitudele ja toodetele, mis on looduslikult madala rasva- ja suhkrusisaldusega, näiteks värsketele puu- ja köögiviljadele, täisteratoodetele, madala rasvasisaldusega teraviljatoodetele, lahjale lihale ja vorstitoodetele jne.

Või ja õli on kõige paksukstegevamad toiduained!

Ei ole päris tõsi. Rasvad on tõesti üldiselt kõige suuremad kaalutõstjad, kuna rasv annab grammi kohta 9 kilokalorit, mis on kaks korda rohkem kui valgu ja süsivesikute puhul. Peamine probleem on suurel hulgal peidetud rasvu, mis on peamiselt madala kvaliteediga transrasvad, mida leidub eriti sageli valmistoitudes, pagaritoodetes ja kiirtoidus. Ainuüksi väikeses sarvesaias on lausa 24 grammi rasva! Sinu päevane tarbitud rasvakogus ei tohiks ületada 60 kuni 80 grammi. Kui peaksid selle piiri ületama, siis Formoline L112 EXTRA aitab osa neist tarbitd rasvadest siduda ega lase neil ainevahetusprotsessi läbida.

Tasub teada!

Kõik rasvad ei ole ühesugused. Polüküllastumata rasvhapped, näiteks kvaliteetsetes taimeõlides, on tegelikult mõõdukas koguses eluks vajalikud. Püüa suurendada „heade“ küllastumata rasvade tarbimist. Neid saab näiteks rapsiseemneõlist, linaseemneõlist, oliiviõlist, päevalilleõlist ja oomega-3 rasvhapetest, mida leidub kalas, nt lõhes, makrellis või heeringas. Need kvaliteetsed rasvad on oluline energiaallikas ning varustavad organismi oluliste rasvhapetega. Ka paljud vitamiinid imenduvad organismis vaid koos rasvaga. Ning lisaks kõigele muule on need väga olulised sujuvalt töötava ainevahetuse tagamiseks. See omakorda on eduka kaalulangetuse eeltingimus. Valmistoitude puhul tasub vaadata toitumisalasest teabest, kas tootes leidub paidetud rasvu, ning just neid vältida.

Saledaks saab „söö pool“ dieediga

Ei ole päris tõsi. Mõistagi on üldiselt soovitatav vähem süüa, kui soovid alla võtta. Kuid oluline on see, mille taldrikule tõstad. Just seetõttu on sellel meetodil paar miinust.

  • Kui muudad päevast päeva kõik toidukorrad poole võrra väiksemaks, paned organismi uskuma, et tegu on hädaolukorraga. See aeglustab ainevahetust, baasainevahetus langeb ning yo-yo efekt on käega katsuda.
  • Kui hakkad järsult vähem sööma, võivad sind tabada kontrollimatud isud.
  • Enamik inimesi toitub niigi küllaltki ebatervislikult. „Söö pool“ võib seega tähendada, et niigi napp oluliste toitainete, nt vitamiinide, mineraalide ja kasulike rasvhapete tarbimine muutub samuti poole väiksemaks, ning sellel võivad olla saatuslikud tagajärjed.

Tasub teada!

Dieet peab tekitama täiskõhutunde. Seetõttu on pikaajaline üleminek kaloreid ja rasva arvestavale toitumisele parim tee saleda kehani. Uusi toitumisharjumusi aitab mõtestatult toetada regulaarne liikumine.

Süsivesikud teevad paksuks

Ei ole päris tõsi. Süsivesikuvaene dieet või Atkins soovivad sind veenda, et valgurikas toitumine – ohtralt liha, koort ja muna – viib liigsed kilod ilma suurema vaevata. Nende dieetide puhul on süsivesikud leivast, kartulitest ja pastast tabu. Pikas plaanis on sellised ühekülgsed dieedid alatoitumine. Seda sellepärast, et süsivesikud koos rasvade ja valkudega, on meie toidu peamised koostisosad ning olulised kiudainete allikad. Lisaks toob selliste dieetidega kaasnev kõrgenenud rasvatarbimine kaasa terviseriskid, eriti neile, kellel on südame-veresoonkonna haigused, neeru- ja maksaprobleemid, podagra, ning kes on rasedad või eakad.

Tasub teada!

Väldi ebasoovitavaid süsivesikuid tööstuslikust suhkrust, glükoosist, fruktoosist jne, sest need tõstavad insuliinitaset, mis omakorda võib stimuleerida rasvade ladestumist ja söögiisu. Samuti tasub leiva ja pasta puhul töödeldud jahule eelistada täisteratooteid. Need hoiavad kõhu kauem täis, annavad rikkalikult kiudaineid ning tõstavad insuliinitaset aeglaselt.

Viis väikest söögikorda muudavad su kiiremini saledaks kui kolm suurt einet

Ei ole tõsi. Siiani ei ole ükski tunnustatud uuring suutnud selgelt tõendada, et kolm söögikorda on parem kui viis või vastupidi. Otsustav tegur on üldine energiatasakaal. Palju väikesi näkse einete vahel on alati halb mõte, sest need tõstavad vere üldist insuliinitaset ning võivad seega soodustada rasvkoe teket.

Tasub teada!

Pööra tähelepanu oma isiklikele vajadustele. Kui tunned end kolme pisut suurema portsjoniga hästi ja vahepeal nälg ei näpista, ei ole põhjust sellest loobuda. Kui eelistad süüa viis väiksemat einet, ei ole ka sellel midagi viga. Kuid mõlemal juhul on oluline järgmine: hoia näpud eemal magusatest ja rasvastest snäkkidest ning suure kalorsusega jookidest, nt karastusjookidest, magustatud lattedest jne.

Soojad eined teevad paksuks

Ei ole tõsi. See, kas toidus on palju või vähe energiat, ei sõltu selle temperatuurist. Kuid soojad toidud näevad ahvatlevamad välja kui külmad, sellest ka müüt. Näiteks üks tõeline salendav pearoog on köögiviljahautis. Kuum köögiviljapuljong eelroana täidab kõhtu kõigest 10 kilokaloriga tassi kohta. (Külm) kastmega salat annab kaloreid palju rohkem – ühes supilusikatäies õlis on umbes 90 kcal.

Tasub teada!

Pööra külmade ja soojade toitude valmistamisel erilist tähelepanu nende madalale kalorsusele. Mõõda rasva ja õli alati lusikaga. Üldiselt tasub nähtav rasv ära lõigata. Keskendu madala kalorsusega toitudele, eriti puuviljadele, köögiviljadele, lahjale lihale ja linnulihale, täisteratoodetele ja madala rasvasisaldusega piimatoodetele.

Kaalu langetamisel unusta maiustused!

Ei ole tõsi. Tervislik kaalulangus sõltub toitainete õigest hulgast ja tasakaalust. Kui näksidest rangelt loobud, kipuvad isud aja möödudes järjest tugevamaks muutuma. Nii et on parem midagi magusat plaanidesse mahutada.

Tasub teada!

  • Parim aeg näksimiseks on pärast söögikorda. Naudi väikest portsu – teadlikult, aega maha võttes ja kõigi meeltega.
  • Ära näksi toidukordade vahel ja siis, kui sul on kõht tühi, sest siis on raske väikese portsuga piirduda.
  • Osta madala rasvasisaldusega maiustusi ja snäkke väikseimas saadaolevas pakendis. Samuti võib nautida väikest tükki tumedat šokolaadi.
  • Ja hellita end aeg-ajalt mõne magustoiduga. Aga püüa hakkama saada poole portsjoniga – siinkohal on taktikal „söö pool“ mõte sees!
Kuivharjamisega saab pekist lahti

Ei ole tõsi. Kuid sellegipoolest pole paha end aeg-ajalt tugevalt masseerida. Kuivharjamine stimuleerib verevarustust ja sellel võib olla kudesid pinguldav mõju. Samuti eemaldab see surnud naharakud. Su nahk muutub siledamaks.

Tasub teada!

Parim on massaaži teha hommikul, sest kuivharjamine paneb vere käima. Harja alati ringikujuliste liigutustega, alustades alt ja liikudes ülespoole. Parimad tulemused saad, kui masseerid regulaarselt – eelistatavalt iga päev.

Kaalu on võimalik kaotada kindlastest kohtadest

Ei ole tõsi. Keha vähendab rasva tavaliselt sealt, kus see saab kõige tõenäolisemalt selleta hakkama – näost, tuharatelt ja sageli naiste rindadelt. Reied, kõht ja käsivarred peavad tavaliselt oma järge ootama. Abiks võib olla, kui treenid konkreetseid probleempiirkondi, et sealseid lihaseid kasvatada.

Tasub teada!

Kõige parem on alla võtta aeglaselt – 500 grammi nädalas sobib kenasti. See annab ka nahale aega tagasi tõmbuda ning spordi ja massaaži toel taas kenasti trimmi minna.